[RESEPI MUDAH] PUDING ROTI BAKAR KUAH KASTARD
Bahan A ( panaskan sehingga sebati)
3 cawan susu segar
2 biji telur
4 sudu gula besar
2 sudu besar mentega
(saya letak essen vanila sedikit utk hilangkan hanyir telur)
Bahan B
6-8 roti (saya guna gardenia dipotong2 kecil2 @ dicarik2) 1 keping boleh jadi 4.
Susun Bahan B (roti gardenia) ke dlm loyang 8x8. Sebelumtu Oleskan loyang dengan majerin/buter.
Kemudian tuangkan Bahan A tadi ke dalam loyang tersebut.
Taburkan kismis or badam ikut selera masing2
Bakar selam 45minit
200'c
(Guna kaedah water bath)
Kuah Kastard
1 tin cair
3/4 air
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard.
Gaul sampai sebati. Seeloknya guna whisk. Sebaiknya buat secepat yg boleh untuk elakkan tepung berketul. Jika berketul boleh tapis. Kacau sehingga masak (pekat)
Cadangan Hidangan:-
Selepas roti masak. Potong roti.
Sebaiknya masukkan roti dan kuah ke dalam peti sejuk. Rasanya akan jadi lebih sedap. Nikmat dimakan ketikan musim panas/sejuk. Ikut selera masing2..
Selamat mencuba! ❤😊