[KONGSI RESEPI] PUDING ROTI KUAH KASTARD

[RESEPI MUDAH] PUDING ROTI BAKAR KUAH KASTARD

Bahan A ( panaskan sehingga sebati)
3 cawan susu segar
2 biji telur
4 sudu gula besar
2 sudu besar mentega
(saya letak essen vanila sedikit utk hilangkan hanyir telur)

Bahan B
6-8 roti (saya guna gardenia dipotong2 kecil2 @ dicarik2) 1 keping boleh jadi 4.

Susun Bahan B (roti gardenia) ke  dlm loyang 8x8. Sebelumtu Oleskan loyang dengan majerin/buter.

Kemudian tuangkan Bahan A tadi ke dalam loyang tersebut.

Taburkan kismis or badam ikut selera masing2

Bakar selam 45minit
200'c
(Guna kaedah water bath)

Kuah Kastard
1 tin cair
3/4 air
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard.

Gaul sampai sebati. Seeloknya guna whisk. Sebaiknya buat secepat yg boleh untuk elakkan tepung berketul. Jika berketul boleh tapis. Kacau sehingga masak (pekat)

Cadangan Hidangan:-
Selepas roti masak. Potong roti.
Sebaiknya masukkan roti dan kuah ke dalam peti sejuk. Rasanya akan jadi lebih sedap. Nikmat dimakan ketikan musim panas/sejuk. Ikut selera masing2..

Selamat mencuba! ❤😊

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Arkib Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...